Zonnestorm

ZonnestormAls een krachtige geomagnetische zonnestorm zou toeslaan, zou onze elektronische communicatie mogelijk gedurende meerdere jaren niet meer werken. Lichamelijk hebben we er geen last van, maar onze technologie wel. Een belangrijke reden om er voor onze eerste levensbehoeften niet afhankelijk te zijn. De laatste enorme zonnestorm was in 1859 en staat bekend als The Carrington Event. De telegraafsystemen over heel Europa en de VS vielen uit – sommige telegrafisten kregen zelfs een elektrische schok. Maar toen waren we nog niet afhankelijk van telecommunicatiesatelieten, GPS, het internet, telefoons voor van alles en nog wat. Er werd niet eens gevlogen. Als een grote zonnestorm toeslaat zijn al die technieken onbruikbaar. Vaste schijven van computers kunnen zelfs gewist worden. Dat kan een groot probleem zijn voor onze voedsel– en watervoorziening. 

De laatste enorme zonnestorm was in 1859 en staat bekend als The Carrington Event”

In 2012 was er een vergelijkbare zonnestorm, maar die was niet op de Aarde gericht waardoor we er niets van hebben gemerkt. Maar volgens Pete Riley van Predictive Science Inc. is de kans dat we in de komende tien jaar te maken zullen krijgen met een extreme zonnestorm maar liefst twaalf procent. Dat is niet niet gering.

Daarnaast is het schaarser worden van fossiele brandstoffen een goede reden om niet afhankelijk te zijn van hoogtechnologische snufjes voor onze voedselvoorziening. En klimaatverandering is ook een goede reden: we moeten veel minder energie in onze voedselproductie stoppen en een veel diverser systeem krijgen om veerkrachtig te zijn.