Woestijn

DSCF3484Toen mensen begonnen met landbouw, was ongeveer 11% van het landoppervlak woestijn. Nu is dat 32%. Het slechte nieuws is: de helft van de door mensen veroorzaakte woestijn is in de laatste honderd jaar ontstaan, de andere helft in de circa 10.000 jaar ervoor. Elke minuut ontstaat er weer ongeveer 23 hectare woestijn. Dat is een landoppervlak ter grootte van Italië per jaar.

Veel mensen denken dat woestijn het ontbreken van water is. Woestijn is echter het ontbreken van planten en bomen. Zodra je de planten en bomen terugbrengt, komt ook het water terug. Want planten en bomen staan aan de basis van alles wat nodig is om leven te ondersteunen: ze leggen koolstof vast door middel van fotosynthese, ze produceren zuurstof en ze verdampen water, waardoor er wolken ontstaan – en er dus weer regen gaat vallen.

Wij mensen kunnen regeneratief zijn, in plaats van destructief. Wij kunnen de woestijnen weer groen maken. Wij kunnen bomen planten en ecosystemen herstellen, sneller dan de natuur dat in haar eentje kan. Dat werk vervaagt alle grenzen, generaties, ‘rassen’, klassen of wat voor hokjes we ook verzonnen hebben. Iedereen kan bijdragen: ontwerpen, aanplanten, zaden bewaren, voedsel verzamelen, conserveren, kennis overdragen… werkloosheid bestaat niet, alleen werkeloosheid.

Veel mensen denken dat woestijn het ontbreken van water is. Woestijn is echter het ontbreken van planten en bomen”

Leer zelf de basis en breng dit over op je kind(eren). Ga de basisscholen langs. Leer kinderen zelf na te denken. Laat ze in opstand komen tegen de slavernij en de indoctrinatie op school. Het huidige onderwijs leidt kinderen nog steeds op voor een toekomst die niet bestaat.

Er moet een regeneratieve generatie komen, die de menskracht heeft deze zware klus te klaren. Dat betekent dat er goed voedsel moet komen en dat de oudere generatie er alles aan moet doen om de jongeren te faciliteren. Kinderen zullen hun toekomst met onze hulp veilig moeten stellen. Alleen door samen te werken – en niet door te concurreren – kunnen wij gezamenlijk het tij keren.