Winst

In het huidige economische model is het nodig om winst te maken. Dat komt doordat er geld wordt gecreëerd en daar ook nog eens rente over wordt geheven, die terugbetaald moet worden. Zo kon het gebeuren dat planeet Aarde $200 biljoen schuld heeft – $28.000 per persoon. Maar stel dat geld niet zou bestaan, dan zouden we opbrengsten willen hebben in een andere vormen.

Als jij een hobby hebt en je vertelt erover tegen andere mensen, is de kans klein dat ze vragen wat het verdienmodel is. Kennelijk mag een hobby geld kosten en moet je met je werk je geld verdienen om je hobby’s te bekostigen. Toch haal je een opbrengst uit je hobby: voldoening en energie. En die heb je hard nodig om je werk te kunnen doen, dat alleen maar parasiteert op je energie – tenzij je hobby je werk is en je geen baas hebt die al je levensgeluk wegzuigt. Dan mag je in je handjes klappen. De meeste mensen werken om geld te verdienen en nemen de baas op de koop toe.

Als een eekhoorntje meer energie stopt in het vinden van zijn voedsel dan erin zit, gaat hij dood”

Bij alles wat je doet moet je meer energie terugkrijgen dan je erin stopt. Als een eekhoorntje meer energie stopt in het vinden van zijn voedsel dan erin zit, gaat hij dood. Maar let op: het gaat om terugkrijgen, niet om terugnemen.

Een krachtige vraag die je jezelf kunt stellen is: wat zou ik doen als geld geen rol zou spelen? Dat is geen makkelijke vraag om te beantwoorden, het kan een hele tijd duren voordat je het antwoord of de antwoorden hebt gevonden. Maar als het je lukt, weet je wel wat je werkelijk wilt doen – en waar je dus energie van krijgt. Dat is pure winst. Nu is het een kwestie van het gaan doen, ook al vind je het doodeng of denk je dat het niet kan.

Begin met klein stapjes, maar begin wel. Of denk als Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”.

Je kunt je leven heel lang uitstellen – sommige mensen doen dat tot hun dood.

“De naakte waarheid is dat de Aarde niet méér succesvolle mensen nodig heeft. De Aarde heeft nood aan vredestichters, helers, herstellers, verhalenvertellers en liefdevolle mensen. De Aarde heeft mensen nodig die op hun plek goed kunnen leven. De Aarde heeft mensen nodig met de morele moed om mee te doen met de strijd om de wereld leefbaar en humaan te maken. En deze kwaliteiten hebben weinig van doen met succes zoals wij het hebben gedefinieerd.”

David W. Orr, Ecological Literacy: Educating Our Children for a Sustainable World (en niet de Dalai Lama)