Tijd

Dat tijd relatief is weten we al tijden. Al lang voordat Einstein in 1905 zijn speciale relativiteitstheorie publiceerde merkten we dat onze tijdsbeleving verandert naarmate we ouder worden. Maar ongeacht je leeftijd duurt een week op vakantie langer dan thuis. Nieuwe ervaringen halen ons uit de automatische piloot: we zijn veel alerter, veel verbaasder, veel meer onder de indruk, we genieten meer. We leven in het nu. Mindfulness heet dat tegenwoordig. In het nu leven verandert je tijdsbeleving.

De reden dat we niet mindful zijn, is dat we continu bang worden gemaakt voor de toekomst. Daarin zijn veel mensen nogal fatalistisch: ze denken dat ze er zelf niets aan kunnen veranderen. En inderdaad: we kunnen de toekomst niet veranderen zolang we niet bereid zijn om zelf te veranderen. Veranderen is moeilijk, pijnlijk zelfs, maar het resultaat kan bevrijdend zijn.

We zijn geïndoctrineerd met het idee dat tijd geld is”

Het is een misvatting dat we geld nodig hebben om te leven. We hebben de Aarde als levend ecosysteem nodig om te leven. We hebben gemeenschapszin nodig. Maar geld is slechts een illusie die ons gevangen houdt. We werken om geld te verdienen, zodat we leuke dingen kunnen doen. Maar waarom zouden we niet gewoon leuke dingen gaan doen? Slechts 1 op de 5 werknemers haalt voldoening uit zijn werk. Ze werken dan dus puur voor het geld.

Tijd is ook een illusie. We zijn geïndoctrineerd met het idee dat tijd geld is. Maar dan zou je jouw leven in Euro’s uit kunnen drukken en dat betekent dat jouw leven minder waard wordt als de euro minder waard wordt. Je weet dat dat natuurlijk onzin is, maar tegelijkertijd zie je het overal gebeuren. We accepteren slavernij en loonslavernij als onontkoombare feiten. Zodra je je tijd niet meer als geld ziet, neem je veel meer tijd voor de dingen die je belangrijk vindt.

Onze tijd is van onszelf en we kunnen die besteden aan die dingen die we belangrijk vinden en waar we energie van krijgen; aan onze passie dus. Als we ervoor zorgen dat we elke dag nieuwe ervaringen opdoen en dagelijks onze comfort zone groter maken – door onszelf ertoe te zetten om erbuiten te treden – dan verandert onze perceptie van tijd. In jaren uitgedrukt zullen we langer leven omdat we minder stress hebben: stress is een indicator dat je dingen doet die je eigenlijk niet wilt doen. En bovendien zal je leven langer lijken omdat je tijdsbeleving verandert. En omdat je leven ook leuker wordt, vind je dat niet erg.