Technologie

181rzskxifcohjpgTechnologie heeft ons veel gebracht. Het is redelijk verbijsterend om te zien wat er tegenwoordig mogelijk is. Maar de technologie staat niet meer in dienst van de mens. Wij staan in toenemende mate in dienst van de technologie. Hoe ver willen we onze afhankelijkheid laten gaan? Willen we werkelijk onze hersencapaciteiten uitbesteden aan Google? Willen we werkelijk alleen nog maar iets kunnen vinden met een navigatiesysteem? Willen we werkelijk alleen nog maar contact hebben met elkaar via Facebook?

Willen we werkelijk onze hersencapaciteiten uitbesteden aan Google?”

Nee, eigenlijk niet. Maar wij mensen kiezen snel de makkelijke weg. En we vinden het moeilijk om ‘terug’ te gaan. We willen vooruit. Maar is het werkelijk terug?

Maar als je even je technologie naast je neerlegt en je verbaast over de pracht van de natuur, mensen knuffelt, de wolken over je heen ziet schuiven, of de bloemen in de tuin ruikt, dan kom je terug naar de essentie van het leven. Echt leven en een afhankelijkheid van technologie gaat niet samen.

Ook technologie kan verbazen en je het gevoel geven dat je echt leeft. Maar het mag niet je leven gaan beheersen. Want de computerindustrie en het internet zijn enorm vervuilend. Het internet verbruikt meer energie dan al het vliegverkeer tezamen. Een zoekopdracht kost evenveel stroom als een spaarlamp een uur laten branden. Er gaan enorme hoeveelheden energie en grondstoffen zitten in onze gadgets. En strikt genomen kunnen we prima zonder.

In een meenderij is moderne technologie niet aanwezig. Een meenderij mag niet afhankelijk zijn van complexe technologie en de mensen die er leven ook niet. Het geeft de ruimte aan zelf nadenken en echte innovatie. Die is hard nodig, zeker op het gebied van landbouw. En nee, dat is niet een stap terug. Het is een sprong voorwaarts.