Systeemdenken

rubiks_kubusProf. dr. ir. Imke de Boer, Hoogleraar Dierlijke Productiesystemen aan de Wageningen UR, legt mooi uit waarom systeemdenken nodig is (vrije vertaling):

“Systeemdenken is het proces van begrijpen hoe verschillende componenten van een systeem elkaar beïnvloeden en hoe een systeem zelf wordt beïnvloed door de context waarin het zich bevindt.”

Systeemdenken is het proces van begrijpen hoe verschillende componenten van een systeem elkaar beïnvloeden en hoe een systeem zelf wordt beïnvloed door de context waar het zich bevindt.”

“Het doel van Rubiks kubus is om de kleuren die door elkaar zitten weer allemaal op hun eigen zijde te krijgen. De uitdaging van de puzzel zit ‘m erin dat de delen met elkaar verbonden zijn, waardoor je de zijden niet een voor een kunt oplossen. Als je aan een deel draait, draaien andere delen ook mee. Om de puzzel op te lossen, moet je je dus bewust zijn van de veranderingen die het verdraaien van een deel met zich meebrengt.”

“Vergelijkbare moeilijkheden duiken ook op in onze zoektocht naar duurzame voedselproductiesystemen. We kunnen niet een onderdeel ervan veranderen zonder dat andere delen meeveranderen.”

“Daarom hebben we systeemdenken nodig.”