Relaties

relationshipsEen samenleving is een complex netwerk van relaties. Sommige relaties zijn diep, sommige zijn oppervlakkig. Je hebt zelfs relaties met mensen die je niet kent, omdat wat je doet en zegt vérstrekkende gevolgen kan hebben. Zowel positief als negatief. Vooral de diepe relaties zijn voor ons welzijn van belang, maar dat wil niet zeggen dat de oppervlakkige onbelangrijk zijn. Deze worden echter geschaad door de tussenkomst van geld.

Onvoorwaardelijk geven en krijgen is de sleutel tot het opbouwen van diepe relaties”

Stel je voor dat je getrouwd bent en jij en je partner voor alles wat jullie in het huishouden doen geld zouden vragen. Je zou op die manier kunnen garanderen dat jullie allebei evenveel doen om het huishouden soepel te laten verlopen (anders heb je op een gegeven moment niet meer genoeg geld om te eten). Maar krijg je ook een diepe relatie? Je koopt in feite elke transactie af met geld. Terwijl onvoorwaardelijk geven en krijgen de sleutel is tot het opbouwen van diepe relaties.

In een monetaire economie plak je op alles een prijs(je). Zelfs op je tijd. Ergens wel logisch, want je tijd is je kostbaarste bezit. Maar daarmee ook je mooiste geschenk.

Op de meenderij gaat het allemaal om diepe relaties. Zelfs als je iemand eigenlijk niet mag, kun je zo iemand toch beter leren begrijpen door tijd met elkaar door te brengen. Dit doe je met familie ook: die kies je niet uit, maar je probeert tot een verstandhouding te komen. Soms lukt dat, soms lukt dat niet. Maar hoe het ook loopt: je leert er elke keer weer heel veel van. Leren is een belangrijk deel van zingeving. We leven om te leren!