Natuur

IMG_8402Natuur is niet iets wat buiten ons is; wij zijn natuur. Wij zijn dan ook volledig afhankelijk van natuur. Wij zijn eigenlijk een transportmiddel voor biljoenen bacteriën en gisten waar wij volledig van afhankelijk zijn. Een deel van die micro-organismen krijg je bij je geboorte van je moeder, een deel krijg je mee door in een beetje vieze omgeving te leven. Kleine kinderen stoppen instinctief grond in hun mond en op die manier bouwen ze hun darmflora op. Voor volwassenen is dat alweer een stuk moeilijker. Na een antibioticakuur kom je er eigenlijk nooit meer helemaal bovenop, hoewel pro- en prebiotisch eten wel helpt (denk aan gefermenteerd voedsel).

Het ontbreken van een gezonde en diverse darmflora bij veel mensen heeft een epidemie  aan allergieën en andere ‘welvaartsziekten’ tot gevolg. Ook depressie is deels terug te voeren op gebrek aan contact met de bodem: in de bodem leven bacteriën die geluksgevoelens veroorzaken. Hygiëne gaat momenteel veel te ver. Veel mensen denken dat bacteriën altijd schadelijk zijn, maar in werkelijkheid kunnen wij helemaal niet zonder ze. Antibacteriële handzeepjes zijn niet alleen gevaarlijk vanwege de allergieën en resistente bacteriën die ze veroorzaken, ze werken niet eens. Tenzij je de zeep anderhalf uur laat inwerken. De werkzame stof, Triclosan, blijft echter nog heel lang actief in de oppervlaktewateren.

Veel mensen denken dat bacteriën altijd schadelijk zijn, maar in werkelijkheid kunnen wij helemaal niet zonder ze”

Dat ‘in de natuur’ zijn goed voor je geestelijke gezondheid is hoef ik je natuurlijk niet te vertellen. Al met al is het een open deur dat er op een meenderij ruimte is voor natuur. Of het échte natuur wordt is zeer de vraag, want daarvoor heb je grote roofdieren nodig, zoals de wolf. Helaas komt die steeds niet ver het land in. Zolang er geen roofdieren zijn, zal onze ‘natuur’ steeds weer uit balans raken door reeën, herten en zwijnen. Bijkomend probleem is dat onze natuur te versnipperd is, waardoor de grazers niet kunnen migreren. Maar voor een benadering van natuur zal zeker ruimte gemaakt worden.