Kapitalisme

money_newheroEr wordt heel wat gezegd en geschreven over kapitalisme, maar een echt duidelijke omschrijving staat in Sacred Economics van Charles Eisenstein. Ik leg het in mijn eigen woorden uit.

De hele Aarde is een meent. Alles is van iedereen en alles. Het is onmogelijk iets te bezitten. Je kunt iets in gebruik hebben, maar het keert altijd terug naar de meent. Dat is de gang van zaken geweest tot een slordige zesduizend jaar geleden.

Sindsdien is er stapje voor stapje steeds meer aan de meent onttrokken. Vroeger was water schoon, nu moet je er voor betalen. Vroeger was voedsel overal en werd het gedeeld met iedereen, nu moet je er voor betalen. Huizen? Idem dito. Schone lucht? Jazeker! We worden van jongs af aan geleerd dat het nu eenmaal is zoals het is en dat je nou eenmaal geld nodig hebt om te leven. En we geloven het nog ook! En omdat we in het systeem geloven, worden we geboren met $28.000 schuld, die we onmogelijk af kunnen betalen. Er is namelijk niet genoeg geld om de schulden af te betalen! Het is een stoelendans: om je schuld af te betalen, moet je iemand anders in de schulden jagen.

We moeten zelf weer dingen teruggeven aan de meent: kennis, grond, boerderijen, zaden, water, voedsel, de lucht … “

Om het tij te keren heeft het geen zin om te lobbyen bij de overheid, want die zitten net zo goed in de tang bij het kapitaal als jij en ik samen met pak ‘m beet 99% van de wereldbevolking. We moeten zelf weer dingen teruggeven aan de meent: kennis, grond, boerderijen, zaden, water, voedsel, de lucht … Zo verdringen we het kapitalisme en krijgen we steeds meer van ons leven terug. Elke dag dat we daarmee wachten sterven er weer honderd tot tweehonderd soorten uit. Soorten die van niemand zijn, maar wel voor iedereen voor een bewoonbare planeet zorgen.

Oneindige exponentiële groei is onmogelijk op een eindige planeet, en wij kunnen die groei vertragen, stilzetten en omvormen naar krimp door gewoon te weigeren aan het kapitalistische model mee te werken. Dat is de enige manier waarop de mensheid enige kans heeft op overleven.