Geld

geld-1440x746Geld is een van de meest beperkende factoren in alles wat wij doen. Het beperkt zelfs onze gedachten. We zijn niet meer in staat om geldloos te denken. Op de meenderij is geen geld: het draait allemaal om de reële economie. Water, voedingstoffen, voeding, zuurstof, koolstof en dergelijke maken allemaal deel uit van kringlopen die beheerd moeten worden. Dát is waar we over na moeten denken, willen we een leefbare planeet overhouden. In plaats daarvan gaan onze gedachten voornamelijk naar een volkomen fictief iets: geld. Het is een vreemde religie.

We zijn niet meer in staat om geldloos te denken”

Het opzetten van een meenderij is een grote oefening in geldloos denken. De focus ligt op de reële economie. Het land, de gebouwen en andere zaken komen vanzelf als ze noodzakelijk zijn. Alles wat niet echt nodig is, zal niet komen.

We visualiseren de meenderij zoals hij moet worden, zonder rekening te houden met economische haalbaarheid. Als een dergelijk project niet mogelijk is, zegt dat namelijk iets over onze manier van denken over geld, maar niet over meenderij. Als iets er echt moet komen, dan komt het er gewoon en iets fictiefs als geld kan dat niet tegenhouden. Tenzij we dénken dat het tegengehouden kan worden door geld. Alleen wordt het dan niet tegengehouden door het geld zelf, maar door onze door geld beperkte geest.

Want als je goed doordenkt, dan bestaat geld helemaal niet. Hoe kan het ons dan toch zo beperken?