Bezit

5212729Het lijkt heel normaal om dingen te bezitten. Land kun je bezitten, boerderijen, huizen, auto’s, computers, smartphones, televisies, tafels, stoelen, noem maar op. Zelfs dieren kun je bezitten zonder dat iemand daarvan opkijkt. Mensen kun je ook bezitten. Voor de degene die iets in bezit heeft, is het bijna een instinct het te willen beschermen. De bezittingen van de buurman zijn al een stuk minder belangrijk. Mensen maken zich ook zorgen over hun bezittingen. Ze gaan ze verzekeren, in kluizen stoppen, de deur op slot doen. Uit wantrouwen.

Maar van wie is de lucht? Van wie is het water? En het land? De lucht is kennelijk van de industrie, want die mag er gratis inpompen wat ze niet meer hoeven. Het water is kennelijk van de industrie, want ze mogen aan de natuur onttrekken wat ze willen en het aan ons verkopen. Het land is kennelijk van de industrie, want anders zou iedereen een eerlijk aandeel hebben en zouden kleine boeren niet verdreven worden of failliet gaan door concurrentie. Stel dat jij dat niet eerlijk vindt en probeert het water of de lucht weer van iedereen te maken. Dan ben je een crimineel, toch? Dus bezit is eigenlijk helemaal niet zo logisch.

Het streven van een meenderij is om land weer van niemand te laten zijn”

Je kunt zeggen dat je recht hebt om iets te bezitten, omdat je hard voor hebt gewerkt. Maar er zijn heel veel mensen die voor een schijntje veel langere dagen maken en vaak nog werk doen dat veel gevaarlijker is voor de gezondheid. Om van de 46 miljoen slaven nog maar te zwijgen. Of je recht hebt om iets te bezitten is veelal een kwestie van ‘eerlijk aandeel’: als jij dit of dat bezit, kunnen de andere zevenenhalf miljard mensen dat dan ook? Eigenlijk is het veel eerlijker als alles verdeeld zou worden over iedereen. Ook voedsel, water en lucht. Riekt dat naar anarchocommunisme? Het maakt niet uit hoe het heet, de kapitalisten zullen altijd een manier vinden om het zwart te maken. Propaganda is hun forte.

Het streven van een meenderij is om land weer van niemand te laten zijn. Momenteel is circa 80% van het land in de wereld in handen van 1% van de mensen, en die oneerlijkheid wordt met de dag groter. Landjepik is al vele eeuwen gaande, maar het gebeurt nu op steeds grotere schaal om maar vooral de westerse wereld van alle gemakken te voorzien. Water wordt gestolen, lucht wordt gestolen, land wordt gestolen. We worden zelf bestolen, maar door onze neokolonialistische leefwijze stelen wij weer van mensen die het nog veel slechter hebben. Het is hoog tijd voor de herverdeling van alles wat gemeenschappelijk zou moeten zijn.

Op dit moment hebben rijkste 8 mensen evenveel in bezit als de armste 3,6 miljard. De rijkste 1% bezit meer dan alle andere mensen bij elkaar. Over morele ondervoeding gesproken.

Een man had een koelkast over. Het apparaat werkte prima, maar hij had er al een. Hij besloot hem op zijn gazon te zetten, met een bordje eraan waar ‘Gratis mee te nemen‘ op stond. Een week later stond hij er nog, dus hij besloot een andere tactiek toe te passen: hij hing er een bordje aan met ‘Prima koelkast, 25 euro‘ erop. De volgende ochtend was de koelkast gestolen.