Aandacht

images1.persgroep.netAandacht hebben voor iets of iemand. Wanneer doen we dit nog werkelijk? Helemaal met je gedachten bij iets of iemand zijn, dus zonder ondertussen met andere dingen of andere gedachten bezig te zijn? De laatste jaren is er veel te lezen over mindfulness en je kunt ook allerlei verschillende cursussen volgen op dat gebied. Mindfulness heeft onder andere te maken met bewuste aandacht in het hier-en-nu. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor anderen.

Als je je gehele aandacht kunt richten op een bepaalde taak, gaat al je energie naar die taak. Als je meerdere dingen tegelijk doet, wordt die energie verdeeld over de verschillende taken. Ons brein kan niet multitasken, blijkt uit onderzoek. We kunnen sommige dingen wel tegelijkertijd doen, maar hierbij gaat het om automatismen, zoals bijvoorbeeld slikken of bepaalde routineuze handelingen. Echte aandacht kun je pas geven als je een leeg hoofd hebt, niet vol met allerlei gedachten, idee├źn en plannen. Je kunt dan met je hele hoofd en hart bij een taak of een persoon zijn. Zo’n leeg hoofd is heel moeilijk en misschien wel onmogelijk, want er zweven altijd wel gedachten voorbij. Dat geeft ook niet, als je er maar bewust van bent en niet achter de gedachten aan gaat.

Als we luisteren naar iemand, zijn we vaak al bezig met het bedenken van een antwoord, met onze eigen visie op de zaak of zelfs soms met totaal andere zaken”

Aandacht heeft te maken met betrokkenheid. Voel je je betrokken bij het project waaraan je meewerkt? En voel je je ook betrokken bij de mensen met wie je samenwerkt? Heb je aandacht voor je taak, maar ook voor je medemens? Echt aandachtig luisteren is een hele kunst. Als we luisteren naar iemand, zijn we vaak al bezig met het bedenken van een antwoord, met onze eigen visie op de zaak of zelfs soms met totaal andere zaken. Wat als we nu eens helemaal voor die ander gaan, ons er helemaal op toeleggen om die ander te begrijpen? Wat aandacht krijgt groeit! Dat geldt ook voor mensen.

Aandacht geven kost geen tijd, wel inzet vanuit een gevoel van betrokkenheid. En je krijgt er een heleboel voor terug.